Problems on Ages Multiple Choice Questions

Problems on Ages

Question 1.

 The age of Rekha is twelve times that of her daughter Avani. If the age of Avani is 3 years, what is the age of Rekha?

A.

30 years

B.

32 years

C.

36 years

D.

40 years

Explanation :

Rekha’s present age = x 
Rekha’a age is 12 times her daughter’s age.
Daughter’s age = 3.
Therefore, 12 times of 3 = x
12 x 3 = x
=
36 years
Rekha’s age = 36 years

Question 2.

 Ajay got married 9 years ago . Today his age is 1 3 time of his age at the time of his marriage . Find his present age.

A.

31 years

B.

33 years

C.

34 years

D.

36 years

Explanation :

Let his age at the time of marriage = X
9 years = ( 1/3 ) * X
So, Ajay’s age at the time of marriage = > X = 3 x 9 =27 years
Therefore his present age = 27 + 9 = 36 years 

Question 3.

 The sum ages of kartik and his father is 78 years . 6 years hence ,father’s age will be twice of kartik’s age . Find present age of father.

A.

54 years

B.

56 years

C.

58 years

D.

60 years

Explanation :

Sum of ages of kartik and his father ,6 years from now = 78 + 2 * 6 = 90 years
Therefore , father’s age after 6 years = (2/3) * 90 = 60 years
= > Father’s present age = 60 – 6 = 54 years.

Question 4.

 Ratio of present ages of P and Q is 2:3 . After 6 years, ratio of their ages is 3:4 . Find the present age of P.

A.

11 years

B.

12 years

C.

13 years

D.

14 years

Explanation :

After 6 years both the ratios are increased by 1 .
Therefore , Present age of P = 2 * 6 years = 12 years. 

Question 5.

 The sum of ages of Kartik and his father is 35 years. When Kartik’s age will be equal to present age of his father , then sum of their ages will be 85 years. Find present age of Kartik’s father.

A.

18 years

B.

22 years

C.

26 years

D.

30 years

Explanation :

Let Kartik’s age be X and his father’s age be Y.
Given , at present , X+ Y = 35 years
 Sum of their ages will be 85 years after = (85 – 35) / 2 = 25 years
So,Kartik’s current age = ( 35 – 25 ) / 2 = 5 years
Therefore, present age of father = 35 – 5 = 30 years